ACTIE: Koop 2 Mondkapjes, Krijg 1 Cadeau (kies 3 mondkapjes) || UV Sterilizer tijdelijk €99,- ipv €139,-

Mondkapjesplicht in Europa

Laatste update: 1 December 2020.

In welke landen is er een mondkapjesplicht? Wij houden het nauwkeurig bij en maken het inzichtelijk in de landkaart van Europa en de bijbehorende tabel. Hierin kun je precies zien waar en wanneer je een mondkapje nodig hebt.

Overzicht Mondkapjesplicht in Europa

Waar zijn mondkapjes verplicht?

Overzicht Wanneer een Mondkapje te Dragen

In deze tabel laten we per land zien wanneer je je mondkapje moet dragen. De meeste landen maken een onderscheid in verplichting van het dragen van een mondmasker in het 1) openbaar vervoer, in 2) afgesloten ruimtes (zoals winkels, musea en banken) en 3) buiten op publieke plaatsen

We gebruiken de 'ja', 'nee', of 'soms' om aan te geven of het dragen verplicht is in die bepaalde categorie. Wanneer er 'soms' staat, kun je in de toelichting onder de tabel lezen wat dit betekent.

 Land Openbaar Vervoer Afgesloten Ruimtes Buiten Vanaf
Albanië Ja Ja Ja
Andorra Ja Ja Ja
België Ja Ja Ja ** 12 jr
Bosnië en Herzegovina Ja Ja Nee
Bulgarije Ja Ja Nee
Cyprus Ja Ja Nee 12 jr.
Denemarken Ja Ja Nee 12 jr.
Duitsland Ja Ja Ja * 6 jr.
Estland Nee Soms **** Nee
Finland Nee ** Nee ** Nee ** 
Frankrijk Ja Ja Ja **
Griekenland Ja Ja Nee
Hongarije Ja Ja Nee
Ierland Ja Ja Nee
Italië Ja Ja Soms *
IJsland Ja Ja Nee
Kosovo Ja Ja Nee
Kroatië Ja Ja Nee 6 jr.
Letland Ja Ja Nee 13 jr.
Liechtenstein Ja Ja Ja 12 jr.
Litouwen Ja Ja Nee
Luxemburg Ja Ja Soms **
Malta Ja Ja Nee
Monaco Ja Ja Soms **
Montenegro Ja Ja Nee
Nederland * Ja Ja Nee * 13 jr.
Noord Macedonië Ja Ja Soms
Noorwegen Ja Nee Nee 12 jr.
Oostenrijk Ja Ja Nee
Polen Ja Ja Nee
Portugal Ja Ja Soms * 
Roemenië Ja Ja Soms **
San Marino Ja Ja Ja
Servië Ja Ja Nee
Slovenië Ja Ja Nee
Slowakije Ja Ja Nee
Spanje Ja Ja Soms *
Tsjechië Ja Ja Nee
Turkije Ja Ja Nee
Vaticaan Stad Ja Ja Ja
Verenigd Koninkrijk Ja Ja Nee leeftijden*
Wit-Rusland Ja Ja Nee 6 jr.
Zweden Nee Nee Nee
Zwitserland Ja Soms *** Soms *** 12 jr.

 

Extra toelichting voor Nederland * : De Nederlandse overheid heeft per 1 december het dragen mondkapjes verplicht gemaakt in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters. Ook in het onderwijs, met uitzondering van de basisschool, moeten mensen een mondkapje gaan dragen. Bij het uitoefenen van contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional (bv. voor kappers of rij-instructeurs). In het openbaar vervoer was er al een mondkapjesplicht, maar voortaan geldt dit ook in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Nee * :  In het openbaar vervoer was er al een mondkapjesplicht, maar voortaan geldt dit ook in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Nee ** : In Finland is er geen mondkapjesplicht, echter de regering adviseert haar burgers en toeristen om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en in publieke en open ruimtes wanneer er geen afstand gehouden kan worden.

Soms * : lokaal kunnen er striktere regels volgen waarbij het dragen van een mondmasker in publieke plaatsen nodig verplicht is. In Portugal geldt dit bijvoorbeeld voor Madeira en Lissabon, in Spanje bijvoorbeeld voor Catalonië, in België in veel gemeentes zoals Antwerpen, Hasselt, Maasmechelen en alle kustgemeenten.

Soms ** : in Luxemburg, Monaco en Roemenië is een mondkapje overal verplicht waar geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. In

Soms *** : In Zwitserland beslist ieder van de 26 cantons of er een mondkapjesplicht geldt. Meer dan de helft van de cantons heeft mondkapje in publieke gesloten ruimtes, zoals winkels, verplicht gesteld. Een mondkapje buiten is door verschillende cantons verplicht gesteld waar geen twee meter afstand gehouden kan worden.

Soms **** : In Estland geldt alleen een mondkapjesplicht voor medewerkers in de thuiszorg. De regering in Estland raadt het haar burgers en toeristen wel aan om een mondkapje te dragen.

Ja * : In Duitsland is het nu ook verplicht om in steden met 'Corona Code Rood' op de drukke straten en pleinen mondkapjes te dragen, zoals bijvoorbeeld in de winkelstraten van Frankfurt en Berlijn.

Ja ** : In Frankrijk is het dragen van een mondkapje in veel grote steden, zowel binnen als buiten, verplicht. In België is een mondkapje overal verplicht waar het druk is. In Antwerpen en Brussel is een mondkapje overal verplicht.

Leeftijden * : In Engeland en Wales geldt de mondkapjesplicht voor kinderen vanaf 11 jaar. In Noord-Ierland vanaf 13 jaar. In Schotland vanaf 5 jaar.

 

Mocht je onjuistheden zien, laat het ons weten!

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods